- ЕК прави стратегически резерв от дихателни апарати, които ще бъдат изпращани

...
- ЕК прави стратегически резерв от дихателни апарати, които ще бъдат изпращани
Коментари Харесай

ЕК прави стратегически резерв от респиратори

- Европейска комисия прави стратегически запас от дихателни апарати, които ще бъдат изпращани на най-нуждаещите се страни, разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във видеообръщение, съобщи БНР. Румъния е предложила да бъде домакин на този запас. " Първите 150 дихателни апарата, платени от бюджета на Европейски Съюз, са в развой на произвеждане и ще бъдат изпратени незабавно на най-нуждаещите се страни. Също по този начин посредством взаимна поръчка, закупуваме и защитно облекло като, да вземем за пример, предпазни маски ", съобщи още шефката на Европейска комисия.

- Над 4000 души са дали позитивни проучвания за ковид единствено за ден в Турция, разгласи здравният министър  Фахретин Коча, представен от осведомителните организации.  " Днес бяха открити 4062 нови случая, с което броят на инфектираните към този момент е 65 111. През изтеклото денонощие загубихме 107 пациенти, 1403 са досега умрелите, а единствено 4799 пациенти бяха излекувани ", сподели той. Според него резултатите от последните дни показвали, че Турция ще може да преодолее пандемията с минимални вреди.

Парламентът на Турция одобри закон, който разрешава освобождението на хиляди пандизчии , поради епидемията от ковид. Властите желаят да облекчат ситуацията в препълнените затвори, които евентуално могат да се трансфорат в огнища на болестта. Критиците на закона акцентират, че той не планува освобождението на затворените по обвинявания в тероризъм. Партията на президента Реджеп Ердоган и техните съдружници, националистите на Девлет Бахчели, поддържаха закона, който мина с 279 гласа " за " и против 59 " срещу ". Очаква се предварителното освобождение на 45 000 пандизчии, като броят им може да доближи 90 000 с пуснатите под домакински арест.

- Властите в Гърция се готвят за Великден да вкарат още по-строги ограничаващи ограничения в битката с разпространяването на ковид , съобщи кореспондентът на БНР в страната. Правителството обмисля да забрани движението на персонални коли в празничните дни. Магазините са под полицейска защита и се следи за прецизното осъществяване на рекомендациите за сигурност. Според специалистите Гърция  " навлиза в най-критичните дни за разпространяване на болестта " и затова се чака след затварянето на комерсиалните вериги в събота, да бъде неразрешено и движението на всички частни коли като се изключи незабавните случаи. Правителственият представител Стелиос Пецас към този момент разгласи, че не се разрешава " пътешестване до домовете на родственици и другари ".

В взаимозависимост от епидемиологичната конюнктура в Гърция се чака последователно и гладко да стартира разхлабване на ограниченията, само че след 27 април. Заразените с COVID-19 в страната са 2145, а жертвите са 99, съгласно статистиката на университета " Джон Хопкинс ".

Необходими са изключителни ограничения за прекъсване на разпространяването на ковид, съобщи съветският президент Владимир Путин по време на видеозаседание на Евразийския стопански съвет, отдадено на пандемията. В диалога с сътрудниците си от Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан той някои държави предприемат „ в действителност незабавни ограничения “, само че болестта може да бъде преодоляна единствено посредством сливане на напъните на интернационалната общественост.

" Пандемията от коронавируса има в действителност негативно влияние върху всички аспекти на живота и съвсем в целия свят: стопанската система, обществената сфера. Мобилността на популацията е намаляла, търговията със артикули и услуги е сложна, световните финансови и стоковите пазари са нестабилни ", съобщи Владимир Путин, представен от РИА " Новости ". Той разгласи, че страната му отделя до 1,2% от Брутният вътрешен продукт в опит да сведе до най-малко отрицателните последствия от ковид. Според него, в случай че се наложи страните от Евразийския стопански съвет би трябвало да могат да привлекат запаси от Евразийския фонд за стабилизиране и развиване и от Евразийската банка за развиване.

Лидерите на страните в Евразийския стопански съвет са безапелационни, че рестриктивните мерки, въведени по целия свят, би трябвало да бъдат отстранени след края на пандемията. В момента  Евразийският стопански съвет е управляван от Беларус, чийто водач Александър Лукашенко отхвърля да предприеме ограничаващи ограничения в страната против болестта, въпреки че заболелите там са над 2200, а смъртните случаи повече от 20.

Броят на инфектираните с ковид в Русия за последното денонощие се е нараснал с 2774 и към този момент е 21 102 души в 82 района на страната, заяви през днешния ден оперативния щаб за битка с разпространяването на ковид. Оздравелите са общо 1694, в това число 224 за последните 24 часа. Броят на умрелите доближи 170, прецизира ТАСС. Епицентър на болестта остава Москва с 13 003 инфектирани. 

- Румъния удължи с 30 дни изключителното състояние, въведено поради ковид , оповестиха локалните медии. Президентът Клаус Йоханис подписа през днешния ден указа за това. Страната разгласи изключително състояние на 16 март.

Заразените с ковид в Румъния надхвърлят 6800 души, а смъртните случаи са над 340.

- Президентът на Франция Еманюел Макрон разгласи нощес в телевизионно изказване, че страната " не е подготвена за унищожаване на рестриктивните мерки " и възбраните за бизнеса и жителите ще бъдат удължени. Той сподели, че от 11 май последователно ще бъдат отваряни учебните заведения и детските градини, само че не и университетите. Според президента, някои лечебни заведения във Франция към момента изпитват огромен напън от напора на пациенти с корнавирус. Макрон разгласи още, че границите на Франция ще останат затворени за страни отвън Европейски Съюз до второ разпореждане. Преди седмица той предвижда, че Шенген ще бъде затворен до септември.

А даже след отпадането на всеобщите ограничавания за жителите, хората с хронични болести и съществени увреждания и възрастните би трябвало да продължат да бъдат изолирани и да не напущат домовете си. Все отново Макрон регистрира, че " вярата се завръща ", като имаше поради данните, че епидемията забавя своя ход във Франция в последните дни.

 - Австрия става през днешния ден една от първите европейски страни, смекчили строгите ограничавания .
Очаква се хиляди магазини да отворят, само че държавното управление предизвести жителите, че заплахата още не е отминала. Австрия затвори преди към четири седмици учебните заведения, заведенията, театрите и магазините, които не продават артикули от първа нужда. Досега в страната са регистрирани 368 умряли и над 14 000 инфектирани.

- Във Англия министърът на външните работи на Англия Доминик Рааб ще разгласи, че ограниченията за обществено разграничаване в страната, ще останат в действие най-малко до 7 май, написа вестник " Таймс ". Рааб замества премиера Борис Джонсън, който продължава да се лекува от COVID-19. В понеделник вечерта той сподели на конференция, че " страната не е подготвена " за унищожаване на изключителните ограничения против ковид.

- Китай продължава да регистрира " импортирани " случаи на заразяване . Националната здравна комисия заяви, че от 89 инфектирани 86 са пристигнали " извън ". За съпоставяне през вчерашния ден здравните управляващи оповестиха, че в неделя са били регистрирани 108 нови инфектирани, 98 от които от чужбина. По информация на китайската държавна телевизия 79 от 86-те " импортирани " случая в понеделник са в североизточната провинция Хейлунцзян, която граничи с Русия. Общият брой на инфектираните в Китай е достигнал 82 249.
Вчера в страната не е бил регистриран нито един смъртен случай от ковид. Броят на умрелите в Китай остава 3341.

- В Бразилия формалната статистика евентуално регистрира 12 пъти по-малко инфектирани от действителния им брой, считат локални учени. Според тях причина за ниските равнища на разкриване на случаите са дребният брой проби в композиция с дългото очакване преди да излязат резултатите от пробите. Учените сравнили броя на умрелите, броя на възстановилите се, броя на записаните заболели и наличната информация на Световната здравна организация, след което заключили, че Бразилия регистрира едвам 8 % от всички случаи. В началото на седмицата формалната статистика сочеше 22 169 инфектирани и 1223 умряли. Заразата провокира в допълнение напрежение в обществото, откакто президентът Жаир Болсонаро на няколко пъти сподели, че заплахата се преувеличава.

- В Канада полицията в Монреал пусна уебсайт, на който жители могат да рапортуват за нарушение на заповедите за физическа отдалеченост . " Нарушенията може да са неща като нелегално събиране на хора, неспазване на предписанията за обществена отдалеченост на работното място или действие на търговски обекти, които би трябвало да са затворени ", пишат служителите на реда в разясненията за приложимост на новия уебсайт. Освен че желаят да заловят нарушителите, управляващите в Монреал се пробват и да облекчат работата на телефонът за незабавни случаи 911. Глобите за нарушение на наредбите за битка с ковид доближават 1100 щатски $. Досега има към 700 санкции, като 300 извършители ще би трябвало да се явят и в съда.

- Повече от 117 милиона деца в света могат да бъдат лишени от имунизация против морбили в открития период заради новия вид коронавирусна пандемия, съгласно Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ). Фондът означи, че заради пандемията имунизацията против морбили сега е отсрочена в 24 страни. Според Световната здравна организация, макар че потвърдената и ефикасна ваксина се употребява повече от 50 години, в последните години броят на заболелите от морбили се усилва. През 2018 година от тази болест са умряли над 140 000 души, множеството от които са деца и бебета.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР